Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

"Εγκέφαλος" σε μία κοινωνία που ποτέ δεν ονειρεύτηκες...

Brain drain σου λένε… Διαρροή εγκεφάλων από την Ελλάδα σε περίοδο κρίσης! Σου λέει κάτι; Πολλά νέα παιδιά, οι περισσότεροι συνομήλικοι μου, με πτυχία, γνώσεις, δεξιότητες και πολλά «κιλά» ECTS. Όλα αυτά συσσωρεύονται στην λέξη «εγκεφάλων». Τόσο ψυχρό και απρόσωπο… Στην πραγματικότητα όλα αυτά είναι κόποι προσωπικοί αλλά και οικογενειακοί. Γονείς που μόχθησαν, που στερήθηκαν, που θέλησαν να «βγάλουν έναν σωστό άνθρωπο στην κοινωνία», όπως οι ίδιοι σκέφτηκαν ή τόλμησαν να πουν, τη στιγμή που τα παιδιά τους δεν ήξεραν καλά-καλά να διαβάζουν. «Σωστός άνθρωπος στην κοινωνία»; Δηλαδή; Στην ελληνική, φυσικά! 
Κάποτε οι ορκωμοσίες στα πανεπιστήμια συνοδεύονταν από χαρά, χαμόγελα, αγκαλιές και φωτογραφίες περηφάνιας και ελπίδας… Τώρα; Τώρα κάποιοι χαίρονται για το εισιτήριο που σε κάνει «εγκέφαλο», κάποιοι ίσως να λυπούνται για το «ελληνικό» εισιτήριο που μόνο στην Ελλάδα δεν σε οδηγεί και κάποιοι άλλοι ίσως να αναρωτιούνται «Τώρα που είμαι σωστός άνθρωπος, που είναι η κοινωνία;». 
Και οι φωτογραφίες θα είναι εκεί για να σου θυμίζουν ότι ποτέ σου δεν ονειρεύτηκες μια τέτοια κοινωνία κι ας γέμισε από «σωστούς» ανθρώπους…


Υ.Γ.: Για τους εγκεφάλους που δεν σταματούν να αγωνίζονται με καρδιά...
Χαρούμενου Νικολέτα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου