Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Οκτώβριος 2018...


Αυτή την εβδομάδα επεξεργαζόμαστε τη θεματική ενότητα "Το OXI θυμάμαι εγώ και NAI στην ειρήνη θα πω!". Με αφορμή την εξιστόριση των γεγονότων, δημιουργήσαμε την παρακάτω ιστοριογραμμή. Γιατί ιστοριογραμμή στο νηπιαγωγείο;
Αν και παρατηρείται σημαντική ανάπτυξη στη γνωστική και γλωσσική ανάπτυξη των νηπίων, τα ίδια αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια σχετικά με την έννοια του χρόνου. Στην καθημερινότητά σας πιθανόν να ακούτε φράσεις όπως "έπαιξα αύριο" ή "χθες θα πάω" από το παιδί σας.
Την ίδια στιγμή που παρατηρούμε τα παραπάνω εμπόδια, "απαιτούμε" από τα παιδιά να κατανοήσουν ότι τον Οκτώβριο (στην αρχή της χρονιάς) γιορτάζουμε την επέτειο του 1940, αλλα στο τέλος της χρονιάς του 1821... Καλούμε τα παιδιά να κατανοήσουν ότι τα Χριστούγεννα γεννιέται ο Χριστός και μέσα σε λίγους μήνες (Πάσχα) πεθαίνει. Οι παραπάνω αδυναμίες των προγραμμάτων σπουδών μπορούν να εξαλειφθούν με την αξιοποίηση των ιστοριογραμμών ή με πίνακες ρουτίνας. Ουσιαστικά αξιοποιούμε την ακολουθία γεγονότων για να αντιληφθούν τον χρόνο. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου