Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Γκρεμίζοντας την κοινωνική κατασκευή που οι ίδιοι οικοδομήσαμε


3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια μέρα ατόμων με αναπηρία

Σύμφωνα με Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, "Το 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Κάθε χρόνο η μέρα αυτή δίνει ακόμα μια ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα αναπτύξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση."
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, "ένας στους έξι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι άτομα με αναπηρία ενώ περίπου 190.000.000 αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή."

(Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, United Nation, Human Rights and Disabled Persons.)


Τα άτομα με αναπηρία δε ζητούν να γίνει η ζωή τους ευκολότερη, ζητούν να γίνει ίση με την δική μας. Η ισότητα ευκαιριών δεν θα πρέπει να αποτελεί φιλανθρωπία, αποτελεί ένα δικαίωμα, ένα πανανθρώπινο δικαίωμα.

Ας αναστοχαστούμε, ας μπούμε στη θέση τους κι ας γκρεμίσουμε αυτή την κοινωνική κατασκευή... από τα θεμέλια της. Μια κοινωνική κατασκευή , η οποία είναι υπεύθυνη για τον κοινωνικό αποκλεισμό, για τον στιγματισμό, για την δημιουργία δυο καστών, δυο ταχυτήτων...

Συμπληρώνοντας 35 χρόνια δημόσιας ειδικής εκπαίδευσης, παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα. Η ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας, για αλλαγή εκπαιδευτικής πολιτικής κρίνεται επιτακτική, έχοντας ως βασικό άξονα το ύψιστο ανθρώπινο δικαίωμα για αξιοπρεπή ζωή!

Εύχομαι αυτή η μέρα να είναι μια ευκαιρία για όλους μας να δείξουμε κατανόηση για την διαφορετικότητα αυτών των ανθρώπων μακριά από "δημοκρατικές" ψευδαισθήσεις και ωραιοποιήσεις.  

5 παραμύθια-προτάσεις για την ευαισθητοποίηση των παιδιών στην διαφορετικότητα της αναπηρίας

Μιλώντας για τον αυτισμό


Μιλώντας για τα προβλήματα όρασης


Μιλώντας για τα κινητικά προβλήματα


Μιλώντας για τα προβλήματα ακοής



Μιλώντας για το σύνδρομο Down


Να έχετε μια ξεχωριστή Κυριακή!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου